Szűrőeljárások az óvodában


Szeptember első napjaiban megkezdik óvodánk épületeiben a szűrővizsgálatokat a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Tiszaújvárosi Tagintézményének szakemberei. Az 53/2016. (XII.29) EMMI rendelet 38.§ (3) bekezdése értelmében a kötelező logopédiai szűrőeljárások az alábbi korosztályokat érintik:

  • a 3. életévüket betöltött gyermekek nyelvi fejlettségét a szülő által kitöltött kérdőív (KOFA) alapján szűrik,
  • az 5. életévüket betöltött gyermekek beszédartikulációra és írott nyelvi készültségre irányuló szűrése óvodánkban egy komplex eljárással történik (SZÓL-E?).

Mivel ezen szűrőeljárások elvégzése a hivatkozott törvény értelmében kötelező jellegű, a szülőknek nem kell kérniük azt, vagy beleegyezésről nyilatkozniuk.

A szülők által kérhető eljárás az MSSST, amely a gyermek tanulási képességeiről ad képet. Ez a szűrés az 5. életévüket betöltött gyermekeknél javasolt.

Amennyiben az említett szűrővizsgálatok eredménye indokolja, a gyermekek diagnosztikus vizsgálatát és esetleges terápiáját a szakszolgálat Tiszaújvárosi Tagintézményében biztosítják.

A SZÓL-E? és MSSST szűrővizsgálatok előreláthatólag szeptember 2-tól október közepéig tartanak, a KOFA kérdőíveit a tervek szerint november hónapban juttatják el a szülőkhöz.