Múzeumpedagógiai foglalkozások

Az óvodai életnek, óvodai nevelésnek egyik fontos alapeleme a népi hagyományokkal, nemzeti értékekkel való ismerkedés. Már évtizedek óta törekszünk arra, hogy minél változatosabb lehetőségeket tudjunk biztosítani a gyerekeknek a magyar népi hagyományokról való tapasztalat- és ismeretszerzésre. Ennek kiváló eszközét jelentik a szederkényi tájházban szervezett múzeumpedagógiai foglalkozások, amelyeket 2012 szeptemberétől, egy TÁMOP pályázatnak köszönhetően indítottak be, a Tiszaújvárosi Művelődési Központ és Könyvtár Helytörténeti Gyűjtemény oktatási és szabadidős tevékenységei keretében.

A Szederkényi útravaló elnevezésű program azóta is folytatódik, ebben a nevelési évben a Bóbita óvoda Katica csoportja kezdte meg az érdekes foglalkozásokat.

A gyerekek busszal, hetente két alkalommal látogatnak el a szederkényi tájházba, hogy izgalmasabbnál izgalmasabb tapasztalatokat szerezzenek az elmúlt idők szokásairól. A régi sütemény, a görhe sütését otthon valószínűleg senki nem láthatta még, a tájházban viszont saját maguk készíthették el az ovisok, így persze a kóstolás is sokkal örömtelibb volt.

Egy másik alkalommal minden gyermek saját kislabdát készített, a nemezelés technikájával. Nagyon szorgosan és ügyesen készítették az új játékukat, visszatérve az óvodába ki is próbálták egy közös célbadobós játékkal. Egy mesefilmen keresztül megismerkedhettek a gyerekek a lennel és kenderrel is, illetve azok népi felhasználásával. Csillogó szemmel figyelték a vetítést, majd lelkesen próbálták ki ők maguk is a tilolást. Lehetőségük nyílt már sok-sok népi játék kipróbálására, és bár a fából készült játékeszközök nagyon elnyerték tetszésüket, azt furcsállták egy kicsit, hogy régen miért nem a játékboltban vásároltak az emberek.

A foglalkozásoknak még nincs vége, hiszen sok-sok népmese, népdal, hangszer, énekes játék vár még az óvodásokra, amelyeket ugyanilyen élvezetes, izgalmas módon fognak megismerni.