Ősz a szigeten

Ragyogó napsütés, igazi őszi erdő, és megannyi érdekes játék, bemutató várta az óvodás gyerekeket október 11-én a Tisza-szigeten, a hagyományosan megrendezett Ősz a szigeten programon.

A gyerekek buszokkal érkeztek a szigetre, és egy rövid tájékoztatást követően máris elindulhattak felfedezni a különféle állomásokat, egy térkép segítségével. Megismerkedtek a vadászat, halászat, méhészet rejtelmeivel, igazi kajakokba ülhettek, sőt igazi tűzoltóautókba is. Kipróbálták a kalandparkot, az íjászatot, és sok-sok olyan izgalmas, érdekes feladatot oldottak meg, amely a Tisza élővilágához, a természethez köthető.

A rendezvényt szervező Környezeti nevelés munkaközösség célja, hogy közvetlen tapasztalatszerzés és élményszerű tanulás révén juttassa a gyerekeket minél több információhoz, és segítse őket abban, hogy majd környezettudatos, a természet szépségeit értékelő és óvó felnőttekké váljanak. Simon Imréné óvodapedagógus, a munkaközösség vezetője hangsúlyozta annak fontosságát, hogy az óvodás gyerekek lehetőséget kapjanak a szűkebb-tágabb természeti környezetük megismerésére, felfedezésére, és idejében kialakuljon bennük a környezet iránti érzékenység, helyes értékrendszer.

A rendezvény évről évre nagy sikert arat a gyerekek körében. A program sokoldalúsága annak is köszönhető, hogy a szülők, nagyszülők, nyugdíjas óvodapedagógusok, különféle szervezetek is tevékeny részt vállalnak a nap folyamán. A 13 állomást így sikerül változatos játékokkal megtölteni, s a kellemes fáradság közben igen jól esik az ovisoknak a pogácsa, tea, a gyümölcs- és mézkóstoló is.

Az idei Ősz a szigeten rendezvényt a Tiszaújváros Jövőjéért Alapítvány százezer forinttal támogatta, ebből sikerült biztosítani a gyerekek vendéglátását, illetve a különféle fejlesztő játékokat, amelyeket a résztvevő csoportok ajándékba kaptak. A 300 óvodás szigetre való utazását Tiszaújváros Önkormányzata finanszírozta. A rendezvény további támogatói voltak idén:

Csáti Csemege Kft.

Ludman Árpád tájegységi fővadász

Kincses Róbert vadász

Tiszaújvárosi Kajak-Kenu és Sárkányhajó Egyesület

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Tiszaújvárosi Katasztrófavédelmi Kirendeltsége

Sávolyi György méhész

Tiszaújvárosi Sport Club Természetjáró Szakosztály

Veréb Ádámné Kocsis Marianna vállalkozó

Zabos Géza Horgász Egyesület

Feketekese Íjász Egyesület

LIDL Logisztikai Központ Hejőkürt

Bartók István fotós (a rendezvényről készült fotók az ő munkái)