Szülői tájékoztató

TISZTELT SZÜLŐK!

Tekintettel arra, hogy Magyarországon is megjelent a koronavírus és egyre nő a megbetegedések száma, ezért néhány fontos információt szükségesnek tartunk megosztani Önökkel. Az új koronavírus-fertőzés tünete láz, száraz köhögés, légzési nehézség, lappangási ideje legfeljebb 2-12 nap, átlagosan 5-6 nap. A fertőzés emberről emberre, jellemzően cseppfertőzéssel és a fertőzött váladékokkal, direkt vagy indirekt kontaktussal történik, amely zárt térben gyorsabban megtörténhet, ezért köznevelési intézmény lévén, biztonsági okokból az alábbi óvintézkedéseket vezettük be az intézményben:

 • Fokozott figyelmet fordítunk a személyes higiénés szabályok betartására és betartatására mind az alkalmazottak, mind a gyermekek vonatkozásában.
 • Minden óvodai épületben az alkalmazottak, valamint a gyermekek számára virucid hatású kézfertőtlenítőket helyeztünk ki.
 • Az alkalmazottak az óvodai épületbe lépéskor, illetve szükség szerint napjában többször is használják ezeket.
 • A gyermekek a pedagógusok útmutatása alapján és segítő közreműködésével tanulják meg a kézfertőtlenítők helyes használatát, a kézmosás helyes technikáját.
 • Különös gondot fordítunk az un. köhögési etikett betartására és betartatására, a zsebkendő helyes használatára.
 • Gyakrabban szellőztetjük a csoportszobákat, a közösségi helyiségeket.
 • A szokásosnál gyakrabban fertőtlenítjük a gyermekek által használt játékokat, egyéb eszközöket.
 • Gondot fordítunk a textíliák fertőtlenítő mosására.
 • Naponta többször fertőtlenítő felmosást végzünk a közlekedő helyiségekben, gyermeköltözőkben és mosdókban, valamint a felnőtt mosdókban, illetve csoportszobákban.
 • Többször áttöröljük virucid hatású fertőtlenítő szerekkel a kilincseket, korlátokat, villanykapcsolókat, gyermekasztalokat és gyermekszékeket.
 • Amennyiben egy gyermeknél vagy dolgozónál légúti fertőzés tüneteit észleljük, azonnal elkülönítjük és értesítjük az óvoda orvosát, aki az előírt eljárásrend szerint dönt a további teendőkről.
 • Amennyiben az intézményben fertőzött személyt azonosítanak, akkor a közösség zárt jellege miatt fennáll a dolgozók és a gyermekek fertőződésének kockázata is, ezért a járványügyi vizsgálat mindenkire kiterjed.
 • Bizonytalan időre elhalasztjuk a közösségi rendezvényeket.

AMIBEN AZ ÖNÖK TÁMOGATÁSÁT, SEGÍTSÉGÉT KÉRJÜK egyrészt a Gyermekorvosok Tudományos Társaságának, másrészt a Magyar Kormány operatív törzsének ajánlása alapján:

 1. Ha Ön gyermekével vagy nélküle olyan helyen járt, vagy olyan emberrel került közvetlen kapcsolatba, akinél igazolódott a koronavírussal való fertőzöttség, de Ön vagy gyermeke tünetmentes, kérjük a lappangási idő időtartamáig (két hét) tartsa otthon gyermekét!
  Mindemellett haladéktalanul értesítse gyermeke háziorvosát!
 2. Amennyiben a család külföldi utazást tervez, kérem, számoljanak azzal, hogy a hazaérkezésüket követő két hétig a gyermek az óvodát nem látogathatja, akkor sem, ha tünetmentes.
 3. Amennyiben a lappangási idő alatt akár bármelyik családtagnál, akár a gyermeknél bármilyen panasz fellép, kérjük, telefonon haladéktalanul értesítse gyermeke háziorvosát és az intézményt, valamint MARADJANAK OTTHON.
 4. Ha nem járt olyan területen és nem is találkozott olyan személlyel, akinek igazolt koronavírusos megbetegedése van, de gyermekének lázzal, köhögéssel, megfázással járó megbetegedése zajlik, kérjük TARTSA OTTHON, ne engedje óvodába mindaddig, amíg teljesen meg nem gyógyul!
 5. Amennyiben a családtagok közül bárki, akinek a gyermekkel kapcsolata van, (akár közvetve, akár közvetlenül, kontakt útján) olyan országból érkezik haza, ahol tömeges megbetegedések fordultak/fordulnak elő (Olaszország, Kína, Irán, Dél-Korea), kérjük, a biztonság érdekében, a lappangási idő időtartamáig ne hozza gyermekét óvodába!

Bízunk felelősségteljes együttműködésükben!

Tiszaújváros, 2020.03.11.

Micskiné Bodó Erzsébet sk.
óvodavezető